Kostråd for katt

Katter har som oss mennesker behov for en kost som inneholder den rette balansen av næringsstoffer. De er fra naturens side rovdyr som hovedsakelig ernærer seg av fett og protein, og klarer seg helt uten karbohydrater. Maten må dekke de daglige energibehovene, dette vil variere mye med rase, livsfase, helse, sesong, aktivitet og om de lever ute eller inne.

Kattunge b

Katten har en liten magesekk og spiser helst litt om gangen. Hvis katten spiser for mye i en porsjon vil den ofte kaste opp. Maten bør derfor fordeles på flere små måltider.

Kommersielle kattefôr

Det finnes primært 2 typer kattefôr å få kjøpt: Hermetikk/våtfôr og tørrfôr. Disse baserer seg på bearbeidete råvarer som er sammensatt til et produkt som inneholder alle de næringsstoffer en katt trenger, og kalles dermed fullkost produkter.

Friske katter som spiser fullkost fôr har ikke behov for tilskudd. Katter med spesielle behov grunnet sykdom, hud/pelsproblemer eller lignende bør snakke med veterinær om de skal ha spesielle dietter og næringsstoffer. NB! Noen hermetikk/våtfôr varianter er ikke fullkost fôr og bør ikke brukes som eneste matkilde, men heller som et supplement til fullkost tørrfôr.

Tørrfôr eller våtfôr?

Så fremt man gir fullkost fôr til katten er det like bra å gi tørrfôr som våtfôr (hermetikk/posemat). Man kan gjerne kombinere 2 av disse, men husk ikke å gi full porsjon av begge. Fordelene med tørrfôr er at alt vann er fjernet slik at det er lett å oppbevare, det har lang holdbarhet og tar lite plass. Det gir også en viss børsteeffekt på tennene som kan forebygge noe tannsteinsdannelse.

Det er veldig viktig at man gir rikelig med vann når man fôrer tørrfôr. Noen katter er ikke flinke til å drikke og får i seg for lite væske, da kan det være en fordel å gi noe av maten som våtfôr, slik at de får i seg en del ekstra væske gjennom maten. Våtfôr har den bakdelen at det er minst 60 % vann, så det tar mye plass å oppbevare, og har kort holdbarhet når forpakningen er anbrutt.

Rasefôr og livsfasefôr

Kattunger i vekst og hunnkatter som dier har spesielle næringsbehov. Leverandører av kvalitetsfôr som produserer tørrfôr og hermetikk har nå laget spesielle fôr tilpasset de forskjellige livsstadiene, og det er gode ernæringsmessige argumenter for dette.

Kattunger i vekst trenger mye protein, mens gamle katter skal ha mindre proteiner for å skåne nyrene blant annet. Det er mindre variasjon i størrelse og form på katt enn hund, og alle katteraser kan i utgangspunktet spise den samme kattematen.

Kastrerte katter har et lavere energiforbruk og spesielt kastrerte hannkatter har en forhøyet risiko for urinrørsforstoppelse, og bør derfor ha spesialfôr tilpasset kastrerte katter for å minimere risikoen for urinrørsproblemer og overvekt. Disse fôrene har blant annet mindre energi og en annerledes mineralsammensetning.

Hjemmelaget diett

Noen velger å lage hjemmelaget mat til katten sin. Dette krever at man setter seg inn i hvilke spesielle ernæringsmessige behov katten har og påser at dietten blir balansert og at katten får det den trenger av essensielle næringsstoffer. Dette er fullt mulig å lage en hjemmelaget diett, men det er stor risiko for feilernæring dersom man ikke setter seg grundig inn i katteernæring først. Katten har blant annet behov for enkelte essensielle aminosyrer som den ikke klarer å lage selv og er avhengige av å få gjennom kosten. Ensidig kost, som en diett bestående av ren fisk, kan gi alvorlige mangelsykdommer.

Middagsrester

Det er ikke farlig å gi katter litt middagsrester ved siden av fôret, men det er noen ting man skal være klar over:

  • Unngå bein av fugl og fisk og tynne kotelettbein, da dette lett kan sette seg fast i tarmsystemet
  • Katter kan blant annet ikke fordøye stivelsen som finnes i rå grønnsaker og kornprodukter. Kokte grønnsaker derimot kan fordøyes.
  • Unngå sterkt krydret mat og veldig fettrik mat, og ikke gi store mengder mat katten ikke er vant med da det lett fører til diarè og fordøyelsesproblemer.
  • Unngå melkeprodukter, da ikke alle katter har evnen til å fordøye melk og kan utvikle diarè.
  • Ikke gi katten mat du ikke ville spist selv! Fordervet mat kan lett gi alvorlig oppkast og diarè.

Overvekt

Det største problemet for dagens katter er overforing og overvekt. Pass på at katten ikke får mer mat enn den har behov for. Vei katten regelmessig og søk profesjonell råd og veiledning hos veterinær hvis du har spørsmål til kattens ernæring.

Kosttilskudd

Friske katter som får fullkost fôr har ikke behov for ekstra vitaminer,mineraler eller antioksidanter. Det samme gjelder omega-3 produkter, da fullkost fôr av kvalitetsmerker inneholder nok omega-3 fettsyrer. Dyr med enkelte sykdommer og hud/pelsproblemer kan ha positive effekter av ekstra tilskudd av omega-3. Dette bør vurderes av veterinær.

Glukosamin er et legemiddel som brukes mye til både dyr og mennesker med slitasjegikt. Disse kan kun foreskrives av veterinær på resept.

Kilder og revisjonshistorikk

Opprettet: Oktober 2015

Utarbeidet av veterinær Stein Dahl, i samarbeid med Apotek 1, Kjedekontoret.