Stell av hud og pels hos hund og katt

Huden er kroppens største organ og dekker hele kroppsoverflaten. Den er en viktig del av immunsystemet og er en fysisk barriere mot det ytre miljøet. Huden beskytter kroppens indre mot væsketap, mot kulde og varme, mikroorganismer og parasitter.

Hund med mange skrukker b

Hund og katt har en hud kledd av pels. Pelsen består av ytre dekkhår og underhår/underull. Dekkhår er oftest lange enkelthår som beskytter mot vann og smuss, men de kan også være isolerende. De er grovere og glattere enn underull. Underull er kortere og tettere pels som ofte krøller seg og gir varme og isolasjon.

Stell av pelsen

Det er stor individuell forskjell i pelstyper. Pelstypen er tilpasset forskjellige klima og dyrets bruksegenskaper.

Noen hunderaser har lite eller ingen underull men kun korte dekkhår og krever lite pelsstell. Andre raser, spesielt de langhårede og de med mye underull krever daglig pelsstell. Pelsstell kan være alt fra børsting til napping og klipping. Søk råd i raseklubbene hos Norsk Kennel Klub for behov hos de forskjellige rasene.

Katter steller pelsen sin selv mange ganger hver dag. Korthårede katter krever lite eller ingen pelsstell. Langhårede katter trenger mye pelsstell og mange er plaget med at pels kan klumpe seg og de behøver å barberes. 

Røyting

Hunder vil normalt slippe pelsen (røyte) to ganger i året, vår og høst, for å tilpasse pelsen til sesongen. Til vinteren vil de gjerne bygge opp mer underull for bedre isolasjon, mens mot sommeren er det motsatt. Røyting styres primært av endringer i dagslyset, men også av temperatur.

Noen raser røyter ikke i det hele tatt og bør derfor klippes eller nappes regelmessig. 

Rengjøring av pelsen

Hund og katt har naturlig vannavstøtende fettstoffer i hud og pels, og trenger derfor generelt ikke å vaskes annet enn når de er skitne.

Når man må vaske pelsen kan man gjerne bare skylle med lunkent vann eller bruke en spesielt tilpasset hunde- eller kattesjampo, aller helst også med balsam i skyllevannet for å bedre bevare fuktigheten i pelsen. Husk ikke å slippe dyret ut med våt pels på vinterstid.

Man bør bruke egen sjampo til hund og katt, og ikke bruke sjampo og balsam laget til mennesker. Mennesket har en sur overflate på huden med pH på ca 5,5 mens hund og katt har en nøytral pH på ca 6,2-7,4. Sjampoer til mennesker vil lett kunne gi alt for tørr hud på hund og katt, med påfølgende kløe.

Hudsykdom

Ved sykdom i huden vil man kunne se alt fra kløe, rødhet og håravfall til kuler og fortykkelse i huden. Dersom man har mistanke om sykdom i huden bør man kontakte veterinær.

Kløe i huden kan ha mange årsaker. Hunder som klør vil ofte krafse med labbene eller gni seg inntil gjenstander eller mot underlaget. Rød og irritert hud, håravfall, skorper og sår kan alle komme som et resultat av kløe. På katt vil kløe primært gi symptom av håravfall, da katter som klør vil slikke seg med tunga, og dermed nappe av seg hår.

Hud og pels påvirkes av den generelle helsen til dyret, og om dyret får god ernæring. Dersom man ser forandringer i hud eller pels utover sesongmessig røyting bør man kontakte veterinær.

Hard hud på albuene

Det er helt normalt for voksne, middels til store hunderaser å utvikle fortykket hårløs hud på albuene. Dette kalles callusdannelse og er en normal respons i huden på presspunkter. Noen hunder får tilsvarende fortykket hud på andre knokkelutspring som hasespissen. Dersom disse blir vonde, betente eller hovne bør de undersøkes av veterinær.

Kilder og revisjonshistorikk

Oppdatert: Oktober 2015

Utarbeidet av veterinær Stein Dahl, i samarbeid med Apotek 1, Kjedekontoret.