Klamydia

Klamydia er den hyppigste seksuelt overførbare sykdommen i Norge. Infeksjonen skyldes bakterien Chlamydia Trachomatis og sykdommen er vanligst blant unge under 25 år. Ubehandlet klamydia kan føre til sterilitet, spesielt hos kvinner.

Bilde av en kaktus

Klamydia forebygges med bruk av kondom og behandles med antibiotika.

Hvordan smitter klamydia?

Klamydia skyldes infeksjon av klamydiabakterien (Chlamydia trachomatis). Hos kvinner kan bakterien slå seg ned og formere seg i slimhinnen i urinleder og livmorhals, og deretter spre seg videre til livmor og eggledere. Hos menn kan infeksjonen slå seg ned i slimhinnen i urinrøret og spre seg videre til prostata og bitestikkel. Bakterien overføres mellom personer som har ubeskyttet samleie. Man har også sett at klamydia smitter ved munnsex og analsex, som gir symptomer fra hals og endetarm, men dette er mindre vanlig. Smittefaren ved ubeskyttet samleie er cirka 20%, både for menn og kvinner. 

Gravide med klamydiainfeksjon kan overføre bakterien til barnet ved fødselen og gi barnet øyebetennelse og lungebetennelse.

Forekomst av klamydia

Klamydia er i dag en vanlig seksuelt overført sykdom, og ses oftest hos seksuelt aktive under 25 år. I Norge har til enhver tid om lag 5% av alle seksuelt aktive i denne aldersgruppen klamydia.  I 2013 ble det registrert 22946 tilfeller klamydia. Cirka 60 % av tilfellene var kvinner, og aldersgruppen under 30 år utgjorde cirka 86 % av alle tilfellene.

Symptomer på klamydia

Det tar 5-14 dager fra man blir smittet til man eventuelt utvikler symptomer. Hos noen går det lang tid (muligens flere år) før symptomenen oppstår. For hele 60-80% av de smittede gir infeksjonen ingen symptomer. I de tilfellene infeksjonen gir symptomer kan det merkes slik:

 • Kvinner:
  Svie ved vannlating
  Utflod
  Blødninger etter samleie eller mellom menstruasjonene
  Underlivssmerter og feber
 • Menn:
  Svie ved vannlating eller hyppig vannlating
  Utflod eller væsking fra urinrør
  Smertefull, rød og hoven pung hvis bakterien sprer seg til bitestiklene
  Sårhet eller utslett på penishodet
  I sjeldne tilfeller kan man se forbigående leddsmerter hos begge kjønn.

Når bør du kontakte lege

 • Ved plager som kan tyde på at du har en klamydia-infeksjon bør lege kontaktes
 • Alle seksuelt aktive personer under 25 år bør testes ved hvert partnerbytte
 • Ved blødningsforstyrrelser, også hvis du bruker p-piller
 • Unge kvinner med økt utflod
 • P-pille-brukere under 25 år bør testes hvert andre år

Sykdomsforløp ved klamydia

Uten behandling forsvinner oftest infeksjonen av seg selv i løpet av ett til to år. Noen kvinner får oppadstigende infeksjon og betennelse i egglederne, noe som medfører økt risiko for at arrvev helt eller delvis tetter igjen egglederne. Dette kan medføre sterilitet eller øke risiko for svangerskap utenfor livmoren. Noen kan utvikle kroniske smerter i underlivet. Hos menn kan ubehandlet infeksjon føre til betennelse i bitestiklene. Kan også føre til sterilitet, men dette er sannsynligvis sjelden hos menn.

Forebyggende råd mot klamydia

Riktig bruk av kondom beskytter mot smitte. Les om kondombruk i artikkelen Prevensjon.

Hva kan du gjøre selv

Hvis du har mistanke om smitte er det viktig å få diagnosen tidlig bekreftet og behandlet. Faren for å bli steril er trolig liten dersom du behandles tidlig i forløpet. Du kan henvende deg til fastlegen din, eller henvende deg til din nærmeste helsestasjon hvis du er mellom 13-25 år. Det er også mulig å bestille klamydiatest via internett som du får tilsendt hjem hvor du må sende prøvene inn. Både testing og behandling er gratis.

Det er også svært viktig at den som smittet deg, og de som du kan ha smittet, blir undersøkt og får behandling. Du kan enten selv ta kontakt med dem det gjelder, eller legen din kan gjøre det for deg.

Behandlingsoversikt ved klamydia

Klamydia kan behandles med antibiotika som forskrives av legen. Faste partnere skal også behandles uansett prøvesvar. Gravide behandles gjerne med andre typer antibiotika, og på bakgrunn av hvor i svangerskapet man er.

Nesten alle blir bra av klamydia etter antibiotikakuren. Ved usikkerhet om behandlingen har vært effektiv anbefales kontroll. Man skal ikke ha ubeskyttet samleie mens behandlingen pågår og en uke etter avsluttet kur.

 • Doxylin/Doksycyklin (inneholder doksycyklin): Førstevalg. 100 mg tas 2 ganger daglig i 7 dager.
 • Azitromax (inneholder azitromycin): 1000 mg som engangsdose

Reseptpliktige legemidler skal kun brukes av de som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra legens anvisning. Bruk alltid legemiddelet som legen har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos barn, eldre, gravide, ammende og de med visse sykdommer. Dette vurderes av legen i det enkelte tilfellet. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler, og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogen, pasientutgave

Rettigheter

Klamydia er i smittevernloven definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Folketrygden yter full godtgjørelse av utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll for allmennfarlige smittsomme sykdommer, det vil si at pasienten ikke skal betale egenandel. Dette gjelder også ved undersøkelse som ledd i smitteoppsporing, men ikke ved rutinemessige undersøkelser.

Les mer om klamydia

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Felleskatalogen, Olafiaklinikken, Norsk Helseinformatikk, Norsk Elektronisk Legehåndbok, 1177.se

Oppdatert: Mars 2016
 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få gode råd på e-post

Synes du dette var nyttig informasjon? Meld deg på nyhetsbrevet fra Apotek 1 og motta gode tips og råd på e-post!