5 gode solkremtips

Solkrem filtrerer vekk skadelige UV-stråler fra solen. For at solkremen skal virke optimalt og gi god beskyttelse er det noen forholdsregler man bør ta.

Solkremtips

1. La kremen få tid til å trekke inn

Smør deg inn med solkrem cirka 30 minutter før du skal ut i sola slik at kremen får tid til å trekke godt inn i huden. Smør så gjerne en gang til for å være sikker på at du har dekket alle hudområder.

2. Bruk nok krem

Det er viktig å smøre på rikelig med solkrem. De fleste smører seg inn med for lite solkrem slik at solbeskyttelsen blir lavere enn man tror. En voksen person trenger en stor håndfull krem for å smøre inn hele kroppen. Pass på at alle hudområder dekkes og masser godt inn, vær spesielt nøye på utsatte områder som ører, nese, nakke, kinnben og skuldre. Bruk gjerne en solstift med ekstra høy solfaktor på lepper, nese og ører. Ved bruk av solkrem med partikkelfilter er det spesielt viktig at solkremen ligger som et jevnt lag over huden for å gi beskyttelse.

3. Ta med kremen ut!

Gjenta smøringen ofte, gjerne hver 2.-3. time og spesielt etter bading, så lenge du er i sola. Solkremer merket som "ekstra vannresistent" tåler 4x20 minutter med bading, mens solkremer merket som "vannresistent" tåler 2x20 minutter med bading før solfaktoren er betydelig redusert. Vær oppmerksom på at symptomene på solforbrenning ofte kommer først 3-8 timer etter opphold i solen. Det er derfor ikke tilstrekkelig å holde øye med om huden blir varm og rød.

4. Test på forhånd

Har du ømfintlig hud er det lurt å prøve solkremen på et lite hudområde først, for å se om du reagerer på stoffer i kremen. Kjemiske solfiltre kan hos enkelte gi allergiske reaksjoner, et alternativ er å bruke kremer med partikkelfilter eller en kombinasjon av kjemisk og partikkelfilter. Apotek 1 fører også flere solkremer uten parfyme. I vårt produktsøk kan du finne en solkrem som passer for deg.

5. Solkrem er ferskvare

Pass på at solkremen ikke er for gammel. Tuben er merket med holdbarhetsdato eller holdbarhetstid etter åpning. Hvis solkremen har vært åpnet forringes kvalitet hvis den utsettes for direkte sollys eller høye temperaturer. Har solkremen endret konsistens, lukt eller farge bør du kjøpe ny solkrem.

Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), Kreftforeningen, Statens Strålevern, produsentinformasjon

Oppdatert: Februar 2017